AYBÜ'de Beslenme ve Diyetetik Okumak
- @sabifaybu
- 11 Tem 2020
- 2 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 20 Tem 2020
Merhaba, ben beslenme ve diyetetik 4. Sınıf öğrencisi İrem İpek Soğuktaş. 3 seneye yakındır beslenme ve diyetetik bölüm temsilciği görevini yürütmekteyim.
Bölümümüz Sağlık Bilimleri Fakültesinde yer almakta, biyoloji-kimya ağırlıkta dersler verilmektedir. İlk sene beslenme ilkeleri ve laboratuvar uygulamaları dersinde bölüme giriş yapılmaktadır. İngilizce, psikoloji, kimya, mesleki oryantasyon gibi derslerle bölümümüz için altyapı oluşturulmaktadır. 2. sınıfta ise Tıp dersleri verilmektedir. Şahsen okurken en büyük keyfi aldığım 3. sınıfta klinik derslerine geçiş yapılmaktadır ve mesleğin asıl öğretileri benimsetilmektedir. 3. sınıfın yaz döneminde 30 iş günü kadar, 4. sınıfta ise iki dönem boyunca staj yapılmaktadır.
Bölümümüz Esenboğa yerleşkesinde eğitim vermekte olup 1. sınıflar laboratuar derslerini Etlik Batı yerleşkesinde almaktadır fakat beslenme ve diyetetik okumayı düşünen arkadaşlarım bu bilgilerin yanında beslenme ve diyetetik bilimi ve diyetisyen kimliği hakkında daha geniş bilgilere sahip olmalıdır. Türkiye Diyetisyenler Derneği'nin tanımını referans alırsak:
beslenme ve diyetetik, besinleri nasıl tüketmemiz gerektiğini, daha iyi diyet seçimleri yaparak sağlığımızı nasıl maksimize edebileceğimiz üzerinde çalışan bir bilim dalıdır.
Diyetisyen, sağlıkla ilgili herhangi bir yüksek öğretim kurumunun en az yıllık (bir yıl hazırlık ile 5 yıl) (sadece özellerde hazırlık mevcut) beslenme ve diyetetik eğitim-öğretim programını tamamlayarak "Beslenme ve Diyetetik Lisans Diploması" ile "Diyetisyen" unvanı alarak diyetisyenlik mesleğini yapmaya ve uygulamaya hak kazanan kişidir.
Bu bölümü okuyacak olan, isteyen kişiler iletişimi kuvvetli, sosyal, girişken olmalıdır. Güncel konulara oldukça açık olan ve çoğu bilime göre yeni sayılan bu alan meraklı, araştırmacı, bilimle içli dışlı kişilere ihtiyaç duymaktadır.
Not sistemimiz ise harflendirme ile yapılmaktadır. Geçme notu 60'tır. Bir vize bir de final yapılamaktadır. Vizenin yüzde 40'ı finalin ise yüzde 60 ile son not oluşturulmaktadır. Hocalar genellikle ödevler, sunumlar vs vererek bu notlara ek ödev notu da girebilmektedir.
Aybüde okumanın bölümüm açısından en büyük avantajı hocalarımız ile diğer üniversitelere oranla çok daha kolay iletişim kurabilmekteyiz. Bu güzel iletişim sayesinde beslenme ve diyetetik bölüm kulübümüz olan ve benim de kurucu başkanlığını yürüttüğüm Sağlıklı Yaşam ve Beslenme Kulübünü üniversitemizin, hocalarımızın büyük destekleriyle kısa zamanda açıp etkinlik, çalışma yapar hale getirebildik.
Bölümümün aybüde eksik kaldığını düşündüğüm bir iki nokta tabii ki de bulunuyor. Hoca kadromuz bölüm yeni açıldığından bazı derslerde eksik. Fakat zamanla düzeltilecektir. Aybülü olmak bazen çok zor, bazen çok güzeldir. İçindeyken kıymetini anlamayabilirsiniz ama ilk ayrılıkta özlemeye başlarsınız.
Comments