top of page
Ara

AYBÜ'de Spor Bilimleri Okumak

  • Yazarın fotoğrafı: @sabifaybu
    @sabifaybu
  • 24 Tem 2020
  • 4 dakikada okunur

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Spor Bilimleri Bölümü,

Etlik Milli İrade Yerleşkesinde bulunan Spor Bilimleri Bölümü; Beden Eğitimi ve Spor alanında kapsayıcı bir anlayışla evrensel bilim sınırları içerisinde, spor eğitimini teorik ve uygulamalı olarak bilimsel temellere dayandırarak vermektedir.

Öğrenilen teorik bilginin, gerektiğinde laboratuvar ortamında, gerektiğinde ise uygulama alanları içerisinde hayata geçirilmesi ile bilimsel bir yaklaşım kazandırılmasını amaçlamaktadır.

AYBÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Spor Bilimleri Bölümü Öğrencisi Olabilmek İçin;

Özel Yetenek Sınavı ile öğrenci kabul eden Bölümümüz için, alım şartları ilan edildikten sonra gereken ön şartları sağlayan adaylar ön başvurularını tamamlar. Sonrasında yapılan özel yetenek testi sonucunda almış olduğu puanın ve diğer dikkate alınan puanların değerlendirilmesi sonucunda bulundukları dönem itibariyle başvurusunu yapan adaylar arasında yapılan sıralaması doğrultusunda kayıt hakkı kazanıp kazanamadığı neticelenmektedir. (bknz. 2019-2020 Özel Yetenek Klavuzu)

Spor Bilimleri Bölümümüz her yıl bünyesinde 40 (kırk) öğrenci dahil etmektedir.

Verilen Derslerimiz:

Uygulamalı ve teorik olarak ayrılan derslerimizden uygulamalı olarak Cimnastik, Atletizm, Futbol, Basketbol, Voleybol, Yüzme, Hentbol branşlarının temel eğitimlerinin zorunlu olmasının yanında seçmeli branşlar da bulunmaktadır. Ayrıca teorik olarak da sporun fizyolojik temellerinden sosyolojik etkilerine kadar mesleki yaşantımızda bir spor bilimci olarak ihtiyacımızı karşılayacak teorik dersleri görmekteyiz. (bknz. Spor Bilimleri Müfredatı)

Laboratuvar ve Atölyelerimiz:

Bölümüzün derslerini ve faaliyetlerini yürüttüğü 2adet çok amaçlı kapalı spor salonunun yanında fitness salonunun da dahil olduğu 5 adet stüdyo salonumuz bulunmaktadır. Ayrıca Bölümümüz bünyesindeki bilimsel araştırmaların yapılması ve teorik derslerin pekiştirilmesi amacıyla kullanılan 1adet Sportif Performans Ölçüm Laboratuvarı bulunmaktadır.

Staj ve Mezuniyet Projelerimiz:

Müfredatımızda bulunan zorunlu Alan Uygulaması ile teorik olarak öğrendiğimiz bilgilerin sektördeki yansımalarını gözlemleme fırsatı bulurken, yine zorunlu olarak tamamlamız gereken Araştırma Projesi ile de mezunlarımızın dahil olması istenilen lisansüstü eğitime bir hazırlık yapmış oluyoruz.

Sağlık Bilimleri Fakültesi, Spor Bilimleri Bölümünden Mezun Olarak,

Kamu ve sektörde Spor Bilimcisi unvanını alarak, Üniversitelerde, Milli Eğitim Bakanlığında, Spor Hizmetleri Genel Müdürlüğü Merkez ve Taşra Teşkilatlarında, Spor Federasyonlarında, Spor Kulüplerinde, Sportif Performans ve Araştırma Merkezlerinde, Yetenek Seçimi ve Gelişimi Merkezlerinde, Fiziksel Uygunluk (Fitness) Merkezlerinde, Sporcu Eğitim Merkezleri ve Belediyelerde çalışma imkanına sahip olabilirsiniz.

Tüm Bu İmkân ve Olanakları Sizlerle Paylaşmak Üzere Görev Yapan Akademik Personelimiz,

1 Profesör, 4 Doçent, 2 Doktor Öğretim Üyesi ve 2 Araştırma Görevlisinden oluşmaktadır. (bknz. Akademik Kadro)

————————————————————————————————————————————————————

Öğrencilerimiz Gözünden

Bölümüzü Neden Tercih Ettiniz?

Ankara’da bulunması ve az sayıdaki kontenjanı ile oluşabileceğini düşündüğüm fırsatları değerlendirmek amacıyla tercih ettim.

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesini Neden Tercih Ettiniz?

Ankara’da yaklaşık 50 yıl aradan sonra kurulan bir devlet üniversitesi olması, üniversitemizin misyonunun öneminin bir belirtisidir. Ben de kendi alanımda bu misyona dahil olma niyetiyle tercihimi yaptım.

Bölümünüzde Okurken Sunulan İmkanlar Nelerdir?

Bölümümüzde görev yapan öğretim elemanlarımızın anlayışları bizim en büyük şansımızdır. Her ihtiyacımız olduğunda ulaşılabilir olmaları bize çok faydalı olmaktadır. Ayrıca mevcut spor tesislerimizi de alanımız itibariyle en çok yararlandığımız imkanlar olduğunu söyleyebilirim.

Mezuniyet Sonrası Hedefleriniz Nelerdir?

Mezun olduktan sonra üniversitemiz bünyesinde de bulunan lisansüstü eğitime devam etmek isterken, lisans eğitimimde edinmiş olduğum bilgi birikiminin karşılığını sektördeki nitelikli firmalarda çalışarak almayı hedefliyorum.

Tercih Edecek Adaylara Tavsiyeleriniz Nelerdir?

Beden Eğitimi ve Spor alanında Sağlık Bilimleri Fakültesi bünyesinde eğitim veren Spor Bilimleri Bölümünün farklılıklarını inceleyerek, kendilerince yapacakları değerlendirmeler sonucunda bilinçli olarak tercih etmelerini tavsiye ediyorum.

————————————————————————————————————————————————————

Sıkça Sorulan Sorular

1.Bölümümüz Başarıları nelerdir? Aday öğrenciler neden sizi seçmelidir?

            Bölümümüz, Ankara’da Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi veren dört devlet üniversitesinden birisidir.  Bünyesinde Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi veren programları bulunduran üniversitelerin rekabet alanlarından biri de spor faaliyetleridir. Üniversitemiz, Özel Yetenek Sınavı ile öğrenci alan bölümümüzün değerlendirme kriterleri içerisinde yer alan “Sporcu Özgeçmiş Değerlendirmesi” ile branşlarında yetenekli ve başarılı sporcuların tercih ettiği bir üniversite haline gelmiştir. Bu doğrultuda bölümümüzü tercih eden sporcu-öğrencilerden oluşan Üniversite Takımlarımız gelişmekte olan bir üniversite olmamıza rağmen Spor Bilimleri Bölümümüzün öğrenci alımı sonrasında katıldığı birçok turnuvada başarılar elde etmiştir. Geçmiş dönemler incelendiğinde Spor Bilimleri Bölümü öğrencilerimizin çoğunlukta olduğu birçok takımımız Üniversitemizi farklı branşlarda başarı ile temsil etmiştir. Türkiye Üniversiteler Atıcılık Şampiyonasında 10 mt Tabancada Türkiye İkinciliği, Türkiye Üniversiteler Kick Boks Şampiyonası 69 kiloda Point Fighting branşında Türkiye üçüncülüğü, Türkiye Üniversiteler Taekwondo Şampiyonası 67 kiloda Türkiye ikinciliği, Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu Voleybol 2. Ligi üçüncülüğü, Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu Voleybol Bayanlar 2. Ligi ikinciliği, Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu Basketbol Erkekler 2. Ligi ikinciliği, Türkiye Üniversiteler Kick Boks Şampiyonası 89 ve 84 kilolarda Türkiye ikincilikleri ve Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu Futsal Erkekler 2. Ligi şampiyonluğu elde edilen sportif başarılardan bazılarıdır. Ayrıca Üniversitemiz oluşturulan ve oluşturulması planlanan birçok branşta faal sporcuları bünyesinde bulundurmaktadır.

2. Akademik başarılarınız ve faaliyetleriniz nelerdir?

            Özel Yetenek Sınavı ile öğrenci alan bölümlerin giriş kriterlerinde Üniversiteye Giriş Sınav Sonuçlarına göre başvuru şartı olarak bir taban puan belirlenmektedir. Bölümümüz Türkiye’deki birçok üniversite ile kıyaslandığında yüksek kabul edilebilecek bir taban puan kriteri taşımaktadır. Bu durum, öğrencilerimizin aynı zamanda akademik başarılarının da yüksek olduğu anlamını taşımaktadır. Alan ihtiyaçlarının karşılanması adına alan eğitimi veren Bölümüzün müfredatında bulunan uygulamalı derslerin yanında verilen teorik derslerin laboratuvar destekli olarak verilmesi en önemli özelliklerimizdendir. Ayrıca özel uzmanlık gerektiren bazı müfredat derslerimizi Üniversitemiz bünyesindeki farklı bölümlerdeki öğretim elemanlarımızın yürütmesi ile özel alanların eğitiminin daha dikkatli verilmesi amaçlanmaktadır. Alanlarında uzman öğretim elemanlarımızın yanında öğrencilerimizin farklı uzmanlar ile bir araya gelmeleri de bölümümüzün önem verdiği başka bir husustur. Bu doğrultuda uygulamalı derslerimizi ziyaret eden milli sporcuların yanında; alandaki yenilikleri tanıtmak amacıyla sektör temsilcilerinin Üniversitemizde tanıtımlar yapmasına olanak sağlanmaktadır.

3. Öğrencilerinize sunduğunuz imkânlar nelerdir? Sektörel katkılarınız nelerdir?

Teorik bilgilerin uygulama ile pekiştirilmesi amacıyla ve sektörel katkı da oluşturmak adına Üniversitemiz Spor Bilimleri öğretim elemanları bünyesinde birçok uygulama yapılmakta ve öğrencilerimizin bu uygulamalarda gözlemci ya da uygulayıcı olarak yer almalarına olanak sağlanmaktadır. 23. Deaflympics Yaz Oyunları’na Katılacak Milli Sporcuların Performans Ölçümlerini ve Değerlendirmelerini Bölümümüz bünyesinde yapmış olmamız bu faaliyetlere örnek oluşturmaktadır.

4. Öğrencilerinize yönelik yurt dışı faaliyetleriniz ve anlaşmalarınız nelerdir?

Yeni kurulmuş bir bölüm olmamıza rağmen öğrencilerimize yönelik yurt dışı faaliyet imkânları oluşturmak adına yüksek bir gayret gösteren bölümümüzün, Halle Üniversitesi (Almanya) ve Politecnico Da Guarda (Portekiz) ile Öğrenim Hareketliliği Antlaşması bulunmaktadır. Bu yöndeki protokol çalışmaları devam etmekte olup ayrıca öğrenciler özelinde staj hareketliği anlaşmaları da yapılmaktadır.

5. Bölümünüzden mezun olan öğrencilerin iş imkânları nelerdir?

Bölümüz mezunları, her yaş grubundan bireylerin, spor branşlarına seçimi, yönlendirilmesi, geliştirilmesi, yetenek modellemesi, performans analizi, her tür spor dalı kondisyonerlik, antrenman programlarının hazırlanması ve antrenörlük uygulamaları, bunlara dayalı araştırma geliştirme çalışmaları yapabilecek düzeyde birer birey olmakta ve bu doğrultuda;

Kamu ve Sektörde: Üniversitelerde, Spor Bakanlığı Merkez ve Taşra teşkilatları, Spor Federasyonları, Spor Kulüpleri, Sportif performans ve Araştırma Merkezleri, Yetenek Seçimi ve Gelişimi Merkezleri, Fiziksel uygunluk (Fitness) Merkezleri, Sporcu Eğitim Merkezleri ve Belediyeler de istihdam imkanlarına sahip olmaktadır.

 
 
 

Comments


buraya afilli bir söz bulacağız
  • Instagram
bottom of page