top of page
Ara

AYBÜ'de Dil ve Konuşma Terapisi Okumak

  • Yazarın fotoğrafı: @sabifaybu
    @sabifaybu
  • 7 Tem 2020
  • 2 dakikada okunur

Güncelleme tarihi: 24 Tem 2020

Merhaba! Beklenmedik olaylarla dolu uzun bir yolculuğu sağ salim atlattığın için ilk önce geçmiş olsun diyorum ve seni tebrik ediyorum. Bu yolun sonu umarım hayallerine ulaşıyordur.



Ben Şevval Cengizli, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Dil ve Konuşma Terapisi öğrencisiyim. Elimden geldiğince bölümümle alakalı aklındaki soru işaretlerini silmeye çalışacağım. Yazımdan sonra aklına takılan şeyler olursa yine bana @sevvalcengizli Instagram adresinden danışabilirsin.



Dil ve konuşma terapisi, iletişim, dil, konuşma, ses ve yutma bozukluklarının önleme, ayırıcı tanı, değerlendirme ve tedavi süreçlerinde görev alan meslek dalıdır. Dil ve konuşma bozuklukları bebeklikten yaşlılığa her yaş grubundan bireyi etkileyebilmektedir.

Dil ve Konuşma Terapistleri gerekli müdaheleyi yaparak kişilerin yaşam kalitesini artırmayı hedefler.

KBB, nöroloji, gastroenteroloji, psikiyatri gibi birçok farklı disiplinle etkileşim halinde çalışabilirler.

Buradan anlayacağınız üzere bölümümüz kolay bir bölüm değil keza sizi zorlayacağı anlar çok fazla olacaktır. Tabi bunları bilmeyip size "bölümün iki yıllık mı, dilden mi eşit ağırlıktan mı alıyor, mezun olunca öğretmen mi olacaksın şimdi" vs. gibi canınızı sıkacak sorular gelecektir. Ama bir süre sonra bunlara kulak asmayacağınızı ve iyi ki bu bölümü tercih ettim diyeceğinizi söyleyebilirim. Bölümü tercih edecek kişilerin doğal olarak insanlarla iletişimi iyi olmalı. Ayrıca insanlarla uğraştığımız için her sağlık bölümünde olduğu gibi sabır da gerektiren bir bölüm olduğunu söyleyebilirim.



Birinci sınıfta Fizyoloji Histoloji Genel Anatomi gibi insan vücuduyla ilgili bilmemiz gereken temel derslerin yanında Dil ve Konuşma Terapisine Giriş, Temel İşitme Bilimine giriş gibi bölümümüze özgü dersleri de almaktayız. İkinci sınıfta aldığımız dersler daha mesleğe yönelik olarak değişiyor ve özelleşiyor. Üçüncü sınıfta hastalıklar ve tedavi yöntemlerini öğreniyoruz. Dördüncü sınıfta ise staj dönemimiz başlamış oluyor.



AYBÜ' de sınavlar vize ve final şeklinde yapılıyor. Vizeler ortalamayı %40 etkilerken finaller %60 etkiliyor. Genel anlamda bu şekilde olsa da dersten derse sınav ağırlıkları ve sınav sayıları değişiklik gösterebiliyor. Yine dersine göre uygulama sınavlarına da girebiliyoruz. Teknik detaylarda fazla boğulmaya gerek yok birkaç ay sonra hepsini öğrenmiş olacaksınız zaten, o yüzden şimdilik yazın keyfini çıkarmaya bakın derim :)



Bölümümüz Esenboğa Külliyesinde eğitim öğretime devam etmektedir. Esenboğa şehir merkezine maalesef uzak, bu konuda zorluk yaşayabilirsiniz fakat 40 dk içerisinde şehir merkezine ulaşım sağlayabiliyorsunuz.



AYBÜ'de Dil ve Konuşma Terapisi bölümü okumanın avantajları bence oldukça fazla. Zaten bu sebeple dil ve konuşma terapisi bölümü içeren üniversiteler içerisinde tercih listesine direkt ilk üçten girmiş bulunmaktayız. AYBÜ'nün çok çeşitli imkanları dışında; bölümümüzün hocalarının öğrencilerle ilgili olması, istediğimiz zaman hocalarımıza ulaşabilmemiz çok büyük bir artı. Yani tamamen öğrenci odaklı bir sistemimiz var. Yeni bir bölüm olmamız sebebiyle de daha fazla olanağımız olduğunu söyleyebilirim. Bölümün AYBÜ'de eksik kalan yanları ise yine yeni bir bölüm olmamızdan kaynaklanıyor. Öğrenciler olarak üst dönemimiz olmaması sebebiyle nasıl bir gidişat sergileneceğini nelere çalışmamız gerektiği vs. gibi konularda zorlanmıştık. Fakat yeni gelen öğrencilerin bu tarz sorunlar yaşayacağını düşünmüyorum.



Şimdiden güzel bir tercih dönemi geçirmenizi ve yolculuğunuzda varmak istediğiniz durağa varabilmiş olmanızı umuyorum. Ama şunu unutmayın ki yeni durağınızda da karşınıza ilerlemeniz gerekecek yepyeni yollar çıkacak :)

 
 
 

Komentarze


buraya afilli bir söz bulacağız
  • Instagram
bottom of page