AYBÜ'de Hemşirelik Okumak
- @sabifaybu
- 6 Tem 2020
- 4 dakikada okunur
Merhaba arkadaşlar ben Şeyma Nur Varol. Şuan hemşirelikte 2.yılını bitirmiş bir AYBÜ öğrencisiyim. Öncelikle böyle zor bir sürece denk gelen sınav yılında gösterdiğiniz başarıdan dolayı sizleri tebrik ediyorum. Umarım yolunuz istediğiniz yerlere çıkar. Şayet istediğiniz yol hemşire olmaktan geçiyorsa bu konuda bende sizlere bildiğim kadarını anlatmak isterim :)
İlk olarak ben sağlık işinin sevgi işi olduğuna inanıyorum. Bu yüzden hemşire olmayı gerçekten istemeden hemşirelik okumanın da sizleri ayrıca zorlayacağını bilmelisiniz, çünkü hastalara bitmeyen bir enerji ile bakım verebilmek bazen çok zor olabiliyor. Ancak merhamet duygunuz ve el becerileriniz kuvvetli ise gözünüzü kırpmadan seçebileceğiniz bir meslek. Yalnızca kolay atama, maaş gibi sebeplerle gelmek sizi mutlu etmeyeceği gibi eğitim sürecinizi de işkence haline getirebilecektir.
Hemşirelik ülkemizde sanılanın aksine yalnızca iğne yapmak, kan almak gibi basit uygulamalarda oluşmuyor. Bizler de bu yanılgıyı ancak okumaya başlayınca öğrenebildik. Çünkü kolay sanılsa ve görünse de aslında oldukça detaylı ve yoğun bir eğitim sürecinden geçiyoruz. Sizlere bu süreç hakkında detaylı bilgi vermek istiyorum. Biraz uzun olacak ama umarım tüm sorularınıza yanıt bulabildiğiniz bir yazı olur.
Bizim okulumuzda mantık olarak her eğitim döneminde bir yüksek kredili ana ders,yanında tamamlayıcı dersler vererek süreci ilerletiyor. Yani birinci sınıf güz dönemi hariç olmak üzere her eğitim döneminde sizleri zorlayan ve aynı zamanda da uygulamalı (staj) bir ana ders mevcut.
Birinci sınıf güz döneminde Anatomi,Fizyoloji,Histoloji,Biyokimya,Mikrobiyoloji-Parazitoloji gibi temel tıp bilimleri derslerini alıyoruz. Bu dönemde sizler için en önemli olan iki ders anatomi ve fizyolojidir. Çünkü ileri ki dönemlerde alacağınız dersler hep bu derslerin temelinde gelişir. Bahar döneminde ise Beslenmeye Giriş, Kendini Tanıma ve İletişim Yöntemleri ve bu dönem ki ana dersiniz olacak olan Hemşirelik Esasları derslerini alıyorsunuz. Hemşirelik Esasları 17 kredilik uygulamalı bir derstir.Bu derste kan alma, damar yolu açma gibi basit ve temel hemşirelik uygulamaları öğretilir. Ayrıca ilk kez vizelerin ardından haftada 2 gün olmak üzere staja çıkarak bu uygulamaları staj hocanız veya servis hemşireleri eşliğinde deniyorsunuz. Bu stajda sizlerden daha çok uygulama becerisi beklenir.
İkinci sınıfa geldiğinizde güz döneminde Atılganlık Becerileri, Farmakoloji, Patoloji ve İç Hastalıkları (dahiliye) derslerini alıyorsunuz. Bu dönemki ana dersiniz 15 kredi ile İç Hastalıklarıdır. Açıkçası sizleri oldukça zorlayacak bir dönem. Çünkü aldığınız derslerin her biri yoğun ve kendi içinde çok şey bilmeyi gerektiren dersler. Bu dönemki stajınızda dahiliye dersinde gördüğünüz hastalıkları serviste pekiştirmeniz beklenir. Yani 1.sınıfta öğrenilen tüm uygulamaların üstüne bu dönem hastalarınızın tanı ve tedavi sürecini de biliyor olmanız gerekir. Ayrıca farmakoloji dersini de alıyor olduğunuzdan servisteki ilaçlar konusunda da bilgili olmalısınız. Bahar döneminde ise Bulaşıcı Hastalıklar Hemşireliği, Psikoloji, Sağlık Sosyolojisi ve gene 15 kredi ile ana dersiniz olacak olan Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği derslerini alırsınız. Bu dönemki Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği dersi stajında ise sizden cerrahi uygulamalar ve hemşirelik bakımları konusunda yeterli olmanız beklenir. Dahiliye dersinin devamı gibi de düşünülebilir çünkü dahiliye bilmeden ne yazık ki yapılabilecek bir ders değildir. Ayrıca bu dönem stajınızda acil ve yoğun bakım ünitelerine de çıkabilirsiniz. Bizlerin de Korona süreci yüzünden stajımız yarım kaldı ne yazık ki.
Bundan sonraki süreci henüz kendim de deneyimleyemediğimden ötürü çok detaylı bilgi veremeyeceğim ancak yine de üst dönem arkadaşlarımızdan da aldığım bilgileri sizlerle paylaşmak isterim.
3.sınıf güz döneminde Nefroloji-Diyaliz ve Transplantasyon Hemşireliği, Biyoistatistik ,Epidemiyoloji, Hemşirelik Tarihi ve Deontoloji ve ana ders olarak da Kadın Hastalıkları ve Doğum Hemşireliği derslerini göreceksiniz. Bahar döneminde ise Hemşirelikte Araştırma Yöntemleri, İlk Yardım ve Acil Bakım Hemşireliği, Perinatoloji, Yoğun Bakım Hemşireliği ve ana ders olarak da 14 kredilik Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği derslerini alacaksınız.
4.sınıf olan son senede güz döneminde Hemşirelikte Öğretim ve Eğitim, Üreme Sağlığı ve Cinsel Sağlık, Fiziksel Muayene ve ana ders olarak da Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği derslerini alıyorsunuz. Bu dönemde psikiyatri yataklı servisinde staj yapıyorsunuz. Bahar döneminde ise Geriatri Hemşireliği, Hasta ve Çalışan Güvenliği, Hemşirelikte Yönetim ve ana ders olarak da 16 kredilik Halk Sağlığı hemşireliği derslerini alıyorsunuz. Halk sağlığı hemşireliğinde stajınızı hastanede değil ilkokul/ortaokul veya liselerde okul hemşiresi olarak yapıyorsunuz. Diğer dönemlerin aksine bu dönem stajınız okulla birlikte değil, bir süre sonra haftada 3 gün olarak başlıyor.
Sınavlarımız vize-final olarak gerçekleşiyor ve harf notuna göre değerlendiriliyor. Ancak ana derslerimizde ders ortalamasına etki eden staj puanı, sunum puanları ve bireysel gelişim dosyası puanları da (staj süresince seçtiğiniz hastaların bakım planlarını, hastaya verdiğiniz eğitim materyali gibi şeyleri bir araya topladığınız dosya) ekleniyor. İlk sene bahar döneminde ise Hemşirelik Esasları dersinde bunlarla birlikte bir uygulama sınavına da giriyorsunuz.(%10 gibi bir etkisi var ders ortalamasına) Staj puanını ise staj süresince servislerinizde sorumlu hocalarınız sizleri sık sık ziyaret ederek gerek hastanızla gerekse dersle ilgili sorular sorarak, sabahları geç kalmamak, uygulamaları yapmada yeterli olmak, servis düzenini bozmamak gibi izlemleri sonucunda finallerden sonra veriyorlar.
Bizlere katılacak olursanız alacağınız derslerden bahsettiğime göre biraz da okulumuzun artı ve eksilerinden bahsetmek istiyorum.
Öncelikle bizim bölümümüz Esenboğa yerleşkesinde yer alıyor. Bu da sizleri uzun bir yolun beklediği anlamına gelir. Kızılay, Ulus ve Sıhıyye gibi merkezlerden yaklaşık 1 saatlik bir yolculuk sonunda okula varabilirsiniz. Ayrıca henüz yeni bir yerleşke olduğundan dolayı kampüste vakit geçirmek için yapabileceğiniz pek bir aktiviteniz de olmayacaktır(ancak bahar şenliği konusunda önceki sene oldukça iddialıydık)* .Bunlar muhtemelen biz AYBÜ öğrencileri için en büyük eksilerdir.
Eğitim açısından bakacak olursak hemşirelik açısından oldukça donanımlı yetişeceğinizi söyleyebilirim. Bunun en büyük etkeni de çok uzun süre ve en başından beri stajlarda uygulama yapabiliyor olmak. Hocalarımız da bu konuda bizlere oldukça destek oluyorlar. Muhtemelen tanıdığınız 5 hocadan en az 4 ünü seveceksinizdir.
Stajdan bahsetmişken söylemeliyim ki staj yeri aramıyorsunuz. Okul bizleri belirli hastanelere gönderiyor. Genelde bir çoğumuz Bilkent Şehir Hastanesine çıkıyoruz ki bura da belirtmem gerekir, ekipman açısından çok donanımlı bir hastanede staj yapıyor olmak da büyük bir şans. Ancak farklı eğitim dönemlerinde okulumuz ile anlaşmalı farklı hastanelerimize de öğrenci çıkabiliyor.
Stajyer olsanız bile hastanede bir hemşire gibi çalışacak olduğunuzu unutmamalısınız. Ben yalnızca 2 sene kadar bir tecrübeye sahip olmama rağmen şu ana kadar bir hemşirenin görev tanımındaki bir çok şeyi tecrübe edebildim. Bir çok kişi bunu ancak mezun olduktan sonra kazanabiliyor. Bu da hem hocalarımızın bizi her uygulamada destekliyor oluşundan hem de fazlaca staj imkanından kaynaklanıyor.
Özetlemem gerekirse AYBÜ de hemşirelik okumak sizi iyi ve donanımlı bir hemşire yapar. Ancak üniversite hayatından beklentiniz kampüs hayatı, eğlenceler, aktiviteler gibi şeylerse bunları pek de bulamayacağınızı söyleyebilirim. Elbette bunlar sizlerin çabasına da bağlı şeyler ancak genellemek gerekirse durum bu şekilde.
Umarım tüm sorularınızın cevabını verebilmişimdir. Uzun uzun okuduğunuz içi çok teşekkür ederim. Biz sizleri de aramızda görmeyi çok isteriz, umarız sizlerde bize katılırsınız..
*: 2019 Yılı Bahar Şenlikleri kapsamında okulumuzda ağırladığımız Bora Duran ve Zakkum'un o güne ait gönderilerine şu linklerden ulaşabilirsiniz https://www.instagram.com/p/BwsptPDgURt/?hl=tr ve https://www.instagram.com/p/Bwu7UOhBTOf/?hl=tr
(Admin notu: Esenboğa Yerleşkemizin hemen yanına inşa edilen KYK yurtlarınınn Eylül ayında bitirilmesi hedefleniyor. Eğer söylenildiği gibi yetişirse sadece yurdunuzdan merkeze giderken yol çilesi çekeceksiniz. Umarız yetişir.)
BONUS: Geçen sene mezuniyetinden hemşirelik andı videosu: https://www.youtube.com/watch?v=UMU8DscN2uk
Comments