Aybü'de Odyoloji Tercih Etmek
- @sabifaybu
- 3 Tem 2020
- 3 dakikada okunur

Merhaba aramıza katılmayı düşünen genç, öncelikle kendimi tanıtayım;
İsmim Kağan Emre Akkuş şu an Aybü Odyoloji bölümünde 3. Sınıfı tamamlamış bir öğrenciyim. Seneye seni de aramızda görmek isterim.
Zor bir süreç geçirdiniz, bütün ülke olarak biliyoruz. Başarınızı en içten şekilde tebrik ediyoruz.
Odyoloji bölümü ülkemizde yeni tanınan bölümler arasında, belki sizde duymamışsınızdır. Bizler Odyoloji bölümünü bitirdikten sonra Odyolog olarak mezun oluyoruz ve bir Odyolog olarak:
· İşitme ve denge ile ilgili hastalıkların tanısında uzman hekiminin yönlendirmesiyle tanısal testlerin gerçekleştirilmesi ve rehabilitasyonu ile işitme rehabilitasyonu için kullanılacak cihazların belirlenmesi, seçimi ve programlanmasını yapıyoruz.
· İşitme sağlığının korunması ve işitme kaybının önlenmesine yönelik çalışmalar yapıyoruz.
· İşitme tarama programlarında görev alıyor ve bu programlardaki testleri yapıyoruz.
· Gürültü ölçümlerini yaparak işitmenin korunması hakkında gerekli önerilerde bulunuyoruz.
· Cerrahi işlemler esnasında cerrahın gerekli görmesi durumunda işitme ve denge ile ilgili sinir monitörizasyonu yapıyoruz.
· Kulağa implante edilen cihazlarda ameliyat sırasında ve sonrasında cihaz ayarlamalarını yapıyoruz.
· İşitsel algı değerlendirmesi ve rehabilitasyonu yapıyoruz.
· İşitme ile ilgili eğitim programlarının hazırlanmasında görev alırız.
Üniversitemizde Odyoloji bölümü Esenboğa Merkez Külliyesinde bulunmakta olup Bölümümüz Bölüm Başkanımız Doç. Dr. Banu MÜJDECİ önderliğinde öğretim vermektedir. Bölümümüzde bölüm başkanımızda dahil olmak üzere 3 Öğretim Üyesi ve 5 Araştırma Görevlisi bulunmaktadır.
Bölüme gelecek olan yeni adaylarımızın insanlarla, çocuklarla ilgilenmeyi sevmesi gerekmektedir Sağlık Bilimleri Fakültesindeki çoğu bölüm gibi bizimde işimiz insanlarla bu sebepten dolayı insanları sevmek önemli.
Bölümümüzde 1. sınıfta genel olarak fizyoloji ve temel anatomi gibi bilinçli bir sağlık çalışanının alması gereken dersleri alıyoruz ayrıca ses fiziği ve akustik fonetik ve odyolojiye giriş gibi odyoloji alanına ilk adım olacak dersleri de alıyoruz aynı zamanda bizleri ilgilendiren anatomi, fizyoloji ve histoloji derslerimizde bulunmakta bu sene.
2. sınıf öğrencilerimiz ise işitmenin nasıl gerçekleştiğini detaylı bir şekilde öğrenip işitme, vestibüler testleri ve bu testlerin detaylarını öğreniyor. Aynı zamanda mezun olduğunda akademisyen olmak isteyen aday akademisyenler için biyoistatistik ve araştırma metodolojisi gibi derslerimiz de bulunmakta. 2. sınıf bitiminde öğrencilerimiz yaz stajı yapmaktadır.
3. sınıfta ise vakalar ve rehabilitasyonları üzerine yoğunlaşmaktayız. Çocuk hastalarımız için, oyuncak hazırlama ve hangi oyuncağın/oyunun hangi yaş grubunda kullanılması gerektiğini, yaşlı hastalarımız için nasıl bir yaklaşım uygulamamız gerektiğini öğrendiğimiz ve işitme cihazlarını tanıdığımız bir senedir. 3. sınıf bitiminde de öğrencilerimiz yaz stajı yapmaktadır.
4. sınıfta klinik stajımız bulunmakta ve vaktimizin çoğunu stajda geçirmekteyiz. Bir yandan da bitirme projesine odaklanmamız gerekiyor. Son senemizde işaret dili öğrenerek bir odyoloğun kesinlikle bilmesi gereken bütün dersleri en profesyonel şekilde almış olarak mezun oluyoruz.
Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesinde harf notlandırması uygulanmakta AA,BA,BB,CB,CC,DC,DD,FF olmak üzere 8 not vardır sınavlar 100 üzerinden puanlanır ve ortalamanız:
90-100 arasında ise sistemde AA notu olarak gözükür dönem sonu ortalamanıza 4 olarak etki eder
80-89 arasında ise BA olarak gözükür ve dönem sonu ortalamanıza 3.5 olarak etki eder
70-79 arasında ise BB olarak gözükür ve dönem sonu ortalamanıza 3 olarak etki eder
65-69 arasında ise CB olarak gözükür ve dönem sonu ortalamanıza 2.5 olarak etki eder
60-64 arasında ise CC olarak gözükür ve dönem sonu ortalamanıza 2 olarak etki eder
55-59 arasında ise DC olarak gözükür ve dönem sonu ortalamanıza 1.5 olarak etki eder
50-54 arasında ise DD olarak gözükür ve dönem sonu ortalamanıza 1 olarak etki eder
49 ve altında ise FF olarak gözükür ve dönem sonu ortalamanıza 0 olarak etki eder
Dönem sonu ortalaması 4 üzerinden hesaplanır ve bu hesaplama da derslerin kredisi ile aldığı notun katsayısı çarpılır ve diğer dersler için de bu işlem yapılır elde edilen sayılar toplanarak o dönem alınan krediye bölünür
Kredi: Her dersin bir kredisi bulunur ve basit olarak dersin sizin ortalamanıza kaç çarpanı ile etki edeceğini gösterir.(Örnek olarak kredisi 4 olan ders kredisi 1 olan dersten 4 kat daha fazla etkilidir.)
Odyoloji okumanın avantajları:
Çalışabileceğimiz alanlar çok geniş; hastane, işitme ve rehabilitasyon merkezleri, işitme cihazı bayilikleri ve fabrikalar.
Çocukları ve hastane içinde çalışmayı seven, cihazlara ilgisi olan herkesin sevebileceği ve kendisini mutlu hissedebileceği kocaman bir meslek.
Seni zorla hastanede veya hastalarla çalışmaya zorlamayan bir meslek oluşunu artılarından sayabiliriz.
AYBÜ’de olmanın bu bölüme sağladığı avantajları saymamız gerekirse; cihazlarımız çok güncel ve hastanede staj yaparken göreceğiniz ekipmanların hepsini kendi laboratuvarımızda görüp üzerinde çalışma imkânımız oldu. Cihazların içlerini inceleyerek nasıl çalıştıklarını herhangi bir arıza durumunda neler yapmamız gerektiğini öğrendik. Bu bize üniversitemizin sağladığı imkânlar arasında yer almakta ve çok değerli hocalarımız olabildiğince öğrenciyi düşünerek yaklaşıyor. Öğrencilerin sorunlarını çözmek için elinden geleni yapıyorlar. Anlayacağınız öğrenciler hocalarımızın gözünde çok değerli.
AYBÜ’de okumanın dezavantajları:
Bölümümüz şu an da merkez külliyesinde eğitim vermekte ve şehir merkezine biraz uzak bir konumda bulunuyoruz otobüs yolculukları biraz yorucu olabiliyor ancak bunu fırsata çevirip kampüs içerisinde arkadaşlarınızla kalıp vakit geçirebilirsiniz veya sınav dönemlerinde çevre gürültüsünden ve dikkat dağıtıcı unsurlardan uzak bir şekilde ders çalışabilirsiniz.
Comentários