top of page
Ara

AYBÜ'de Çocuk Gelişimi Okumak

  • Yazarın fotoğrafı: @sabifaybu
    @sabifaybu
  • 2 Tem 2020
  • 3 dakikada okunur



Merhaba çiçeği burnunda üniversite öğrencileri,

Öncelikle sınav yılınız tüm dünyaya yayılan bu zorlu sürece denk geldiği için üzgünüm. Hepiniz yorulmuş olmalısınız ancak şimdi size yeni bir gelecek kapısı açılıyor. Tercihlerinizi yaparken dikkatli olmalısınız, üniversiteleri detaylı bir şekilde incelemeniz de sizin için iyi olacaktır. İnsan istediği şeyi yaparken mutlu olabiliyor. Bu yüzden sevdiğiniz, kendinizi yakın hissettiğiniz bölümleri tercih etmenizi tavsiye ederim. Umarım hepiniz dilediğiniz yeri kazanırsınız.


Ben Şevval. Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nde Çocuk Gelişimi bölümünde okuyorum. Sizi hem bölüm hakkında hem de üniversite hakkında bilgilendirmek isterim. Öncelikle üniversitemizin birçok yerleşkesi var. Esenboğa Külliyesi, Etlik Milli İrade Binası, Etlik 15 Temmuz Şehitleri Binası, Bilkent Yerleşkesi, Cinnah Yerleşkesi, Çubuk Yerleşkesi, Dokümantasyon Merkezi ve Keçiören Yerleşkesi olarak sekiz adet yerleşkemiz var. Düşündüğünüz bölümün olduğu yerleşkeyi inceleyebilirsiniz.


Çocuk Gelişimi bölümü Esenboğa Kampüsü’nde bulunmakta. Bölümümüz geçen sene açıldı ve ilk senesini tamamladı. Eşit Ağırlık puan türünden alınan, toplam 40 öğrenci bölüme yerleşti. Yerleşenlerden en düşük puan 318,71001 ve en yüksek puan 342,36326 oldu. Üniversitemizdeki çocuk gelişimi bölümü 24 devlet üniversitesinde bulunan programlar arasında 8. sırada bulunurken 76 çocuk gelişimi bölümü tanıtma programında 12. sırada bulunuyor. Bölümümüzün eğitim süresi 4 yıl ve eğitim dilimiz Türkçe. Akademik kadromuzda birbirinden iyi, anlayışlı, sürekli yanımızda olan hocalarımız var. Eğer bu bölümü tercih edecekseniz akademik kadrosundan şüphe etmeyin. Bölümün ilk senesi olduğundan başta biz de endişeli olsak da tüm hocalarımızı çok sevdik. Tüm hocalarımız alışabilmemiz için, dersleri anlayabilmemiz için bizimle fazlasıyla ilgilendiler. Bölümümüzde 2 Doçent, 2 Dr. Öğretim üyesi ve 2 Araştırma Görevlisi var.


Sınıfın güz döneminde Çocuk Gelişime Giriş, Aile Yaşam Döngüsü ve Aile İçi İlişkiler, Genel Anatomi, Genel Biyoloji, Genel Psikoloji, Temel İngilizce 1, Türk Dili, Türk İnkılap Tarihi olmak üzere sekiz tane zorunlu dersimiz ve bir tane seçmeli Drama dersimiz bulunuyor. Türk Dili ve Türk İnkılap Tarihi dersleri uzaktan eğitim şeklinde oluyor. Temel İngilizce dersi için de akademik takvimde belirlenen tarihte bir sınav yapılıyor. Bu sınavda 60 puan ve üzeri alırsanız dersten muaf sayılıyorsunuz ve AA notuyla geçmiş oluyorsunuz. Bahar döneminde ise Gelişim Psikolojisi, Genel Fizyoloji, Genel Sosyoloji, Özel Eğitime Giriş, Temel İngilizce 2, Türk Dili ve Türk İnkılap Tarihi olarak 7 zorunlu dersimiz ve Sosyal Medya İletişimi, Çocuk Ruh Sağlığı, Toplumsal Değişim ve Değerler, Drama olmak üzere 4 tane seçmeli dersimiz var. Bu 4 seçmeli dersten 3 tanesini seçme hakkımız bulunuyor. 2. Sınıfta Biyoistatistik, Anne ve Çocuk Beslenmesi, Nörolojik Gelişim, Fiziksel Büyüme ve Motor Gelişim, Sosyal Duygusal Gelişim, Çocuk Edebiyatı, Gelişimsel Gözlemler gibi derslerimiz bulunuyor. 3. Sınıfta staj yapıyoruz. 4. Sınıfı da bitirince “Çocuk Gelişimci” unvanı ile mezun oluyoruz.

Üniversitemizdeki sınav sistemi vize-final şeklinde oluyor. Dersi geçme puanı 60 sayılıyor. Vize ve finalin ortalaması 60 puan üstündeyse dersi geçmiş oluyorsunuz. Vize ilk olduğumuz sınav ve ortalamayı %40 etkiliyor. Final ise %60 etkiliyor. Eğer vize ve final ortalamanız 60 puanın altındaysa puanınızı yükseltmek için bütünleme sınavına giriyorsunuz. Sınav puanları harf sistemiyle ifade edilir. Puanınız 0-39 arasındaysa FF, 40-49 arasındaysa FD, 50-54 arasındaysa DD, 55-59 arasındaysa DC, 60-64 arasındaysa CC, 65-69 arasındaysa CB, 70-79 arasındaysa BB, 80-89 arasındaysa BA, 90-100 arasındaysa AA harf notuyla gösterilir. Bir dersten AA, BA, BB, CB, CC notunu alan biri o dersi geçmiş sayılır.


Üniversitede bölümümüzün avantajlarını saymak gerekirse yeni açılan bir bölüm olduğu için bölüm hocalarımız tüm ilgi ve odaklarını bize yöneltiyorlar. Bölüm adına yapılacak etkinliklerde herkes yer edinebiliyor. Eksik kalan kısımları da var elbet. Kampüsümüz merkeze uzak ve bu biraz sorun olabiliyor. Çünkü otobüsle gidilip geliniyor. Bu da daha fazla zaman, daha fazla masraf ve biraz yorgunluğa sebep olabiliyor. Ancak bu söylediklerim herhangi bir büyükşehirdeki neredeyse tüm üniversiteler için geçerli desem sanırım yalan söylemiş olmam. Okula çok yakın bir alanda KYK yurtları inşa edilmeye başlandı, sanırım yakın bir süre içerisinde öğrenciler orada kalmaya başlayabilecek. Ayrıca servisle gidilen Çubuk ilçesinde hem erkek hem kız KYK yurtları da bulunmakta. Ayrıca belediye otobüsleri de sürekli çalışıyor. Bir başka dezavantaj ise kampüsümüz uzak olduğundan okulun etrafında çok bir şey yok. Kampüste voleybol, futbol sahaları var. Güvenlikten alacağınız bisikletle kampüsün etrafında bisiklet sürebilir, çimenlerde oturabilirsiniz. Kampüsün merkezden uzakta olması ve okul içinde olan yemekhane, kantin, kafeler hariç başka kafelerin olmaması dışında başka bir dezavantajı olduğunu söyleyemem. Bunların da ilerleyen yıllarda değişeceğini umuyorum.


Eğer bu bölümü seçmek istiyorsanız gerçekten çocuklara karşı ilginizin olması gerekiyor. Sabırlı, neşeli, çocuklarla vakit geçirmeyi seven, çocuklarla oynamaktan sıkılmayan, şefkatli bir insan olunması gerekiyor. Çünkü bu meslekte çocuklarla doğrudan ilgileneceğiz. Vaktimizin çoğunu onların yanında harcayacağız. O yüzden bu özelliklere sahipseniz bu bölümü seçebilirsiniz. Çünkü okurken çocuklarla ilgili öğrendiğiniz her yeni bilgide daha da keyifleneceksiniz. Umarım buraya geldiğinizde bunları yüz yüze konuşma fırsatımız olur. Bölümümüzün temsilcisi Elif ile de irtibata geçebilirsiniz. İkimiz de sizlerle ilgilenmekten, sizlere yardımcı olmaktan mutluluk duyarız.







 
 
 

Comments


buraya afilli bir söz bulacağız
  • Instagram
bottom of page