top of page
Ara

AYBÜ'de Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Okumak

  • Yazarın fotoğrafı: @sabifaybu
    @sabifaybu
  • 12 Haz 2020
  • 6 dakikada okunur

Güncelleme tarihi: 26 Tem 2020

1. Sınıf Yazısı

Selamlar sayın yoldaşım, aynı yollardan geçtiğimiz için bu hitapta bulunuyorum ki üniversite sınavı süreci sarmaşıklarla kaplı bir labirent gibi. Bir şekilde çıkışa ulaşıyorsun ama yolda üzerine böcekler de düşebiliyor, güzel kokulu güllere de denk gelebiliyorsun. Lakin gülün de ömrü kısıtlı, böceğin de iki parmak hareketlik uzaklaşma durumu var. Böyle böyle koskoca pandemi sürecini de atlatıp tee bu sayfalara kadar ulaştın. Değerli vaktini daha fazla almamak için biraz da kendimi tanıtıp sana Aybü FTR'de birinci sınıf olmaktan bahsetmek istiyorum.

Ben Aybüye 2017 yılında giren ekiptenim. Hatta öyle bir girmişim ki son girenle aramda 10 bin fark var... biraz birinci girdim diyelim yani. 36 bin sıralama yapıp geldiğim bu okul hiç aklımda yoktu. Sonrasında hayat beni buralar getirdi ve 2018 Mart ayından bu yani bölümün ve fakültenin öğrenci temsilciliğini yürütüyorum. İsimim Beyza.


Eğer bu metne okulu kazandıktan sonra ulaştıysan dönem gruplarınızın kurulmasında ve bilgilendirmelerin yapılmasında sana yardımcı olabilirim. (İletişim: @beyzagulaskin)


Aybüye kaydını gerçekleştirdiğin zaman okul açılana kadar geçen süreçte çoğu okulda yapıldığı gibi temel İngilizce muafiyet sınavları gerçekleştiriliyor. Bu muafiyet sınavından belirli bir puanın üstünde alman durumunda dörder akts'lik güz ve bahar dönemi temel İngilizce derslerinden AA (90-100) almış gibi muaf oluyorsun.


Sonrasında ise sitede yayınlanan akademik takvim hangi günü belirtiyorsa o tarihler arası ders kaydı yapıyor ve belirtilen günde üniversite derslerine başlıyorsun. Önceki senelerde oryantasyon öğrencilerin geldiği hafta yapılmıştı. Bu sene İngilizce sınavı da, oryantasyon da okulların açılmasıyla gerçekleştirilebilir.


Bir dönemde 30 akts'lik ders almamız gerekiyor minimum. Biz de yaklaşık 8-10 derse tekabül ediyor... ftr okumak zor azizim.


Bu derslerden Türk Dili ve Türk İnkılap Tarihi dersleri iki dönem de verilmekte ve uzaktan eğitimle alınmakta. Sonrasında üst ekstremite anatomisi, histoloji, fizik, fizyolojiye giriş, psikoloji ile Türkiyede ve Dünyada fizyoterapi (ve belki ingilizce) derslerini görüyorsunuz güz döneminde. Bahar dönemindeyse alt ekstremite anatomisi, beslenme, biyokimya, patoloji, psikososyal rehabilitasyon, sinir ve kas fizyolojisi, sosyoloji dersleri ve akabinde seçeceğiniz seçmelilerle devam ediyor dönem.

Unutma ki bu yola girdiysen anatomi bilgin senin en iyi yoldaşın olacak. Kasların yerini, hareketini sağlayan sinirin seyrini, kırığın oluştuğu bölgenin biyomekaniği... hepsi anatomi bilgine bakıyor


Anatomiye dair iki bilgi daha vermek istiyorum. Öncelikle anatomi pratikleri üniversitenin tıp fakültesinin bulunduğu Bilkent yerleşkesinde gerçekleştiriliyor. Ve evet, kadavra görebiliyoruz.

Genelde bu mekansal uzaklık sorununu çözmek için anatomi dersleri cuma günlerine koyuluyor. Yoğun teorik işleyecekseniz asıl yerleşke olan Esenboğa Külliyesinde, pratik kısımlardaysanız Bilkent yerleşkesinde derse başlıyorsunuz.


Dersler kısmında göz korkutan (ama birtakım tüyolarla halledebileceğin) bir yere geldik şimdi de... Fizik dersi! Şimdi sen geldin diyorsun ki ya ben sağlıkçı olacağım fizik benim neyime. Üzgünüm dostum ama bundan sonra tork/momentum senin hayatın olacak. Hoş biz fizikte elektrik devreleri işlemiştik ama biyomekanik ve kinezyoloji derslerinde kasların çekiş açıları ile ilgili çok fazla bilgi öğreniyoruz. En basitinden şöyle düşün yürüme esnasında bacak arkasındaki kasların kuvvetini yeterince veremezse ne yaparsın? Düşersin tabii ki. E senin çok fazla düşen bir hastanda ne sorunu olabilir? İhtimallerden biri o kas grubunda bir sorun olması olacaktır. Hem aramıza katıldığında taktiğini vereceğim ama önden bil isterim, Güven hoca dersine girecekse onun soruyu nasıl çözdüğünü iyice not al. Derste verdiği örneğin sayıları farklı halini kendi çözümüyle istiyor.


Vize/final/bütlerle ilgili de bilgi : Üniversitenin sınav sisteminde genellikle %40 etkili 1 vize sınavı, %60 etkili 1 final sınavı bulunmakta. Buna göre sınav ortalamanız alınıp sonrasında dersleriniz harflendirilip sonuçlandırılıyor. 50 üstü aldığınız bir dersten geçmiş oluyorsunuz ama şartlı olarak. Bu de demek ki ortalamanız 2.00'nin altına düşerse şartlı geçtiğiniz dersin şartı kaybolur ve bu dersten de kalmış gözükürsünüz. Şartsız geçiş harflendirmesi de 60'tan başlıyor. Üniversitenin liseden farklı yanlarından biri de 90 alanla 100 alanın eşit olması. İkisi de AA harf notuna tekabül ediyor. Bana bu çok can yakıcı geliyor. 69'da kalıp CB düşen derslerimden sebep olsa gerek... :(


2.Sınıf Yazısı

FİZYOTERAPİ VE REHABİLİTASYON BÖLÜMÜNÜN ÖLÇME DEĞERLENDİRME TESTİ: 2. SINIF ÖĞRENCİSİ OLMAK

Yeni bir şehre yada sadece yeni bir ortama alışmaya çalıştığın, anatominin yabancı dilmiş gibi geldiği, 1. Sınıf bitti. Zor günler geride kaldı diye düşünme. Önünde çok daha zorlu ve bir o kadarda seni mesleğine aşık edecek 3 senen daha var.

Ben Zeynep Gül. Fizyoterapi ve Rehabilitasyon bölümü 4. Sınıf öğrencisiyim. Şimdi sana 2. Sınıftan bahsedeceğim.


2.Sınıf fizyoterapi ve rehabilitasyon bölümü için geçiş dönemidir ve asıl temel dersler 2. Sınıfta başlar. Bir dönüm noktasıdır 2. Sınıf. Mesleğe ait olup olmadığını ölçen bir ölçme ve değerlendirme testinin ta kendisidir. Korkmayın arkadaşlar. Eğer gerçekten sevmişseniz öğrendiğiniz her yeni tedavi yöntemi, her yeni teknik sizi fizyoterapist unvanına bir adım daha yaklaştıracak. Tabii ki sadece sevmek değil, uygunluk da çok önemlidir. Çünkü mesleğimiz gereği hastayı dokunarak tedavi ediyoruz. Eğer temastan hoşlanmayan biriyseniz fizyoterapistlik mesleği sizin için uygun olmayabilir.


Hazırsanız 2. Sınıfta gördüğümüz dersleri anlatmaya başlıyorum. Hazır değilseniz okumak için kendinizi hazır hissetmenizi bekleyebilirsiniz.

Gördüğümüz derslerin isimleri seneler içinde değişim gösterebiliyor ama içerikler genellikle aynı. Elektroterapi ve Manuel Terapi dersleri uygulamalı dersler olup I ve II olmak üzere iki dönemde görülen derslerdir.


Elektroterapi dersinde elektrofizyolojik ajanların nasıl kullanılması gerektiği, hangi bölgeleri uygulama yapılmaması gerektiği, hasta ile iletişimimizin önemi gibi konuları arkadaşlarımızın üstünde uygulayarak öğreniyoruz. Öğrenirken çok yüksek akımlar kullanmadığımız için yanık vakası olmadı fakat yanlış takıp küçük çaplı çarpılmalar yaşamış olabiliriz. Bir de sınavda bacağı yandığı halde sesini çıkartmayıp yandığını belli etmeyen bir arkadaşımız vardı. Helal olsun.

Manuel terapi dersinde ise el ile uygulayabileceğimiz tedavi yöntemlerini, hastaya tedaviyi uygularken kendimize zarar vermememiz için hangi pozisyonlarda olmamız gerektiği, hastadan beklenen tedavi yanıtlarını, tedaviyi uygulamamamız gereken durumları uygulamalı olarak öğreniyoruz. Bu derste bebek yağı ve pudra ile haşır neşir olacaksınız.


Bunların dışında güz döneminde Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri, bahar döneminde ise Tedavi Hareketleri ismini alan birbirinin devamı olan uygulamalı bir dersimiz daha var. Bu dersimizde hastanın değerlendirmesinin daha hasta odaya girerken başladığını ve gözlemin çok kıymetli olduğunu öğreneceksiniz. Güz döneminde değerlendirme yapmayı, bahar döneminde ise tanı koyduğunuz hastaları tedavi etmeyi öğreneceksiniz. 1. Sınıfta anatomi dersinde az çok öğrenerek geçtiğiniz, belki de üstüne durmadığınız sinirleri ve kasların başlangıç, bitiş yerlerini ağlaya ağlaya öğreneceksiniz. Bizim işimizin çoğu kaslarla çocuklar, öğrenmekten başka çaremiz yok.

Kas iskelet sistemini pekiştirmemizi sağlayan bir diğer dersimiz ise Palpasyon. Palpasyon el ile muayene anlamına gelir. Bu derste bilmemiz gereken bazı kemik ve kasların el ile tespit edilme yöntemlerini öğreniyoruz.


Biyomekanik dersi ise hareketin fizik yönü, yürüyüşün mekanizması gibi fizik dersini içimizden sık sık andığımız mühim derslerden bir tanesi. Bu dersin çoğu teorik olarak anlatılıyor fakat yürüyüş değerlendirmesini pratik olarak uyguluyoruz.

Isı ışık ve hidroterapi uygulamaları dersinde farklı tedavi araçlarını tanıyoruz. İşitme ve konuşma tedavisi dersinde mesleğimizin farklı bir çalışma alanını tanıyoruz. Ayrıca Tıp Fakültesi’nden alanında başarılı cerrahların veya asistanlarının geldiği Ortopedik ve Genel Cerrahi Hastalıklarının Kliniği, Romatolojik ve Dahili Hastalıkların Kliniği ve Kardiyopulmoner ve Nörolojik Hastalıkların Kliniği gibi derslerde de doktorların uyguladıkları tedavi yöntemlerini görmüş ve fikir sahibi olmuş oluyoruz.


Son olarak bahsetmek istediğim 2 ders kaldı. Bunlar Nöroanatomi ve Hareketin Nörofizyolojik Temelleri. Bu iki derste de anlatılan konu nöroloji fakat ikisi bu konuya farklı yönlerden bakılarak anlatılıyor. Nöroloji çok ilginç bir alan ve bu iki ders sizi bu alanda oldukça geliştiriyor. Derslere gerekli ilgiyi verirseniz emekleriniz boşa gitmiyor. Attığınız her yeni adım dört beş adımlık bir ilerleme olarak geri dönecek, ilerlemekten korkmayın. Kendinizi, yeteneklerinizi yeniden keşfedeceğiniz, üniversitenin derslerden ibaret olmadığını unutmayacağınız, başarılı bir öğrencilik dönemi diliyorum arkadaşlar.


3.Sınıf Yazısı

Merhabalar,ben Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon 3.sınıf öğrencisi Girayhan Giray. Sizlere bölümüm ve üniversitem hakkında ufak bir metin hazırlamak istedim.Öncelikle bölümümüz Esenboğa Külliyesinde eğitim vermekte.Merkeze yakın olduğunu söyleyemeyeceğim yaklaşım Kızılay 45 dakika sürüyor.Kendi açımdan okulumu oldukça seviyorum,öğrenciye zorluk değil kolaylık sağlama niyetinde.Özellikle pandemi sürecinde oldukça kolaylık sağlandı.


Bölüm özelinde oldukça donanımlı hocalara sahibiz.Birçok üniversitenin aksine öğrenciye oldukça yakınlar ve arada mesafenin olmaması sizin öğrenme sürecinizde daha aktif ve atılgan olmanızı sağlıyor ve sizi derslerinize bağlıyor.Gerek uygulama odası gerekse ekipman konusunda bir eksiğimiz yok hatta fazlamız var.Hocalarımız da uygulama derslerine fazlasıyla önem veriyor.


3.sınıf özelinde bir şeyler söyleyecek olursak,bir Fizyoterapistin Fizyoterapist olduğu yıl.Önceki 2 yılda öğrendiğiniz bilgileri temel alıp bu kez tek tek tüm branşlarda(ortopedi, nöroloji, geriatri,pediatri vb) tek tek hastalıklara özel tedavi yöntemlerini öğreniyorsunuz.Ders içeriği olarak gerçekten en yoğun yıl.Canınız çıkmıyor değil ama kademe kademe geliştiğinizi hissediyorsunuz.Oldukça önemli bir yıl kendinizi geliştirmek için en önemli fırsat.Hangi alana ilginiz olduğunu hangisinde zorlanacağınızı belirliyorsunuz adeta.Zevkli ama bir o kadar zor bir yıl,ilk 2 yıla bedel olduğunu düşünüyorum.


Sınavlar oldukça zevkli ve stresli geçiyor.Hem teorik hem de uygulama sınavlarına ayrı ayrı giriyoruz birçok ders için bu da kimi zaman sınav sayısını neredeyse 15-20 li sayıları buluyor.Özellikle uygulama sınavları hem stresli hem de eğlenceli. Bir koridor düşünün,50 küsur insan var, ellerinde notlar kimisi yürüyerek ezberliyor kimisi kendinden emin kimisi de aşırı stresli.Herkesin gözü sınav odası kapısında.Dışarı çıkar çıkmaz çıkan kişinin etrafı sarılıyor ve " ne çıktı,ne sordu hoca,nasıl yapıyorduk onu" gibi sorularla geçiyor beklemek.Emin olun hiç bilmediğiniz bir şeyi bile orada dinleye dinleye öğreniyorsunuz.Hocalarımızın çoğu uygulama sınavında yardımsever davranıyor.Sizi germiyor, sizinle konuşup sizi rahatlatıyor.Bir şeyi bilemezseniz çizip geçmek yerine hatırlamanız için bekliyor. Emin olun bu da sizi fazlasıyla rahatlatıyor.Bir de o sınava iyi çalışmışsanız hoca soruyor siz cevaplıyorsunuz sohbet havasında.


Yani özetlemek gerekirse,eğitim konusunda kafanızda soru işareti olmasına gerek yok,hatta fazlası var.Bunu birçok üniversiteyi bilen biri olarak yazıyorum.Tek sıkıntınız yol ve eğer beklentiniz varsa cıvıl cıvıl bir kampüs hayatı.Henüz o konuları çözüme kavuşturamadık.Lakin kendinizce çözüm bulabilirsiniz.Yolda kitap okuduğunuz veyahut dersinize çalıştığınız zaman bir çırpıda bitiyor.Kendime dönüp "Sence okulun gerçekten iyi mi? " diye sorduğumda cevabım evet. Sevgilerle..


(Admin editi: Okulun yanına yapılmakta olan KYK'lar pandemi öncesi Eylül'e yetişecek şekilde planlanmıştı. Eğer 2000(+) kişilik yurtların açılışı zamanında gerçekleşirse inşAllah yol sorunumuz da biraz azalmış olacak 😁 )



Bu başlıklar dışında 2019-2020 Eğitim yılının Güz dönemi hazırlanan bir tanıtım videomuzun linkini de şöyle bırakıyoruuuum https://universitetercihleri.com/video/12353/Fizyoterapi-ve-Rehabilitasyon-Bolumu.html


Not: Bölümümüz ilk defa bu sene mezun verdi. Son sınıflarımızı KPSS, ALES vs gibi sınavların yoğunluğunda rahatsız etmek istemediğimiz için 4.sınıf yazımız bulunmamakta. Yine de onlardan duyduğumuz kadarıyla son sene haftanın 4 günü stajda pratik eğitimlerini pekiştirip bir gün de okulda kalan teorik derslerini (Etik, Fizyoterapide Hukuk, vb) tamamlıyorlar. Stajları da 8 ayrı birimde rotasyonel olarak gerçekleşmekte.


 
 
 

Comments


buraya afilli bir söz bulacağız
  • Instagram
bottom of page